Pyszny jabłecznik z żurawiną i bezą kokosową posypany kruszonką. Niebo w gębie! Idealny na jesienne wieczory. Piekłam w formie o wymiarach 36 cm x 25 cm. Piec gadzinę w 180 stopniach,Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami.
Składniki:
na ciasto
3 szklanki mąki
250 g margaryny
3 łyżki cukru
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka kako
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
na masę jabłkową
2 kg jabłek
1 szklanka rodzynek
1 budyń śmietankowy
0,5 szklanki wody
cukier
na bezę kokosową
3 szklanki wiórek kokosowych
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, jedną częścią wyłożyć dno blaszki do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, udusić z cukrem i wodą. Gdy jabłka będą miękkie, zmiksować je blenderem, dodać budyń, rodzynki, dokładnie wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wylać na ciasto kruche, wcześniej posypane 3 łyżkami bułki tartej.
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na masę jabłkową. Wierzch ciasta posypać kruszonką z pozostałej części ciasta. Upiec.
Zobacz też:
Kostka gruszkowa |
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥