Ciasto pięknie się prezentuje, jest kremowe z owocami, lekko orzeźwiające i nie ciężkie. Po prostu idealny deser z gruszkami. Przepis bardzo prosty i efektywny takie ciasta uwielbiam! Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Składniki:
na biszkopt
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
kostka masła
na warstwę z gruszkami
8 gruszek
2 galaretki agrestowe
dodatkowo
700 ml śmietany 30%
1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt kakaowy.
W szklance mleka rozmieszać żółtka, cukier, mąkę, budyń, mieszankę dodać do gotującego się mleka i z tego ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy budyń będzie zimny zmiksować go z miękkim masłem.
Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml wody oraz jedną w 250 ml, ostudzić.
Złożenie ciasta:
Biszkopt - masa budyniowa - gruszki pokrojone w kostkę - większa cześć galaretki - bita śmietana usztywniona mniejszą częścią galaretki.
Zobacz też:
Ciasto orzechowe z wkładką serową |
pyszny przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta 😉😊
OdpowiedzUsuń