czwartek, 13 kwietnia 2017

Kostka gruszkowa

Ciasto pięknie się prezentuje, jest kremowe z owocami, lekko orzeźwiające i nie ciężkie. Po prostu idealny deser z gruszkami. Przepis bardzo prosty i efektywny takie ciasta uwielbiam! Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm.

ciasto gruszkowe

Składniki:
na biszkopt
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
kostka masła

na warstwę z gruszkami
8 gruszek
2 galaretki agrestowe

dodatkowo
700 ml śmietany 30%
1 galaretka agrestowa




Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt kakaowy.
W szklance mleka rozmieszać żółtka, cukier, mąkę, budyń, mieszankę dodać do gotującego się mleka i z tego ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy budyń będzie zimny zmiksować go z miękkim masłem.
Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml wody oraz jedną w 250 ml, ostudzić.
Złożenie ciasta:
Biszkopt - masa budyniowa - gruszki pokrojone w kostkę - większa cześć galaretki - bita śmietana usztywniona mniejszą częścią galaretki.


pomysły na gruszki, co zrobić z dużą ilością gruszek

Zobacz też:

Ciasto orzechowe z wkładką serową 

1 komentarz:

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥