wtorek, 6 marca 2018

Orzechowa delicja

Ciasto bardzo podobne do kory orzechowej tudzież kory dębu, jednak ciasta te różnią się masami, w tym znajdziemy kajmak i kawę - połączenie obłędne oraz słone krakersy. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm.

Składniki:
na biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki orzechów mielonych włoskich
0,5 szklanki orzechów krojonych włoskich
0,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

na masę
0,6 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka masła
kieliszek wódki lub innego mocnego alkoholu

dodatkowo
paczka krakersów
puszka kajmaku
2 paczki delicji




Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt, ostudzić przekroić na 2 balaty.
Połowę mleka wymieszać z obiema mąkami, budyniem, żółtkami i cukrem, wlać do gotującej się drugiej połowy mleka, ugotować budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć mikserem razem z budyniem dodając go po łyżce, na koniec dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce wody.
Przełożenie ciasta:
biszkopt - połowa kajmaku - krakersy - połowa masy kawowej - delicje - połowa masy kawowej - biszkopt - kajmak

Zobacz też:
Kawowy warstwowiec

2 komentarze:

  1. O nie! Już Cię nie lubię! To ciasto jest obłędne, a jeszcze dodatek delicji.. Mmm niebo w gębie!

    W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥