Ciasto bardzo podobne do kory orzechowej tudzież kory dębu, jednak ciasta te różnią się masami, w tym znajdziemy kajmak i kawę - połączenie obłędne oraz słone krakersy. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Składniki:
na biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki orzechów mielonych włoskich
0,5 szklanki orzechów krojonych włoskich
0,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
na masę
0,6 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka masła
kieliszek wódki lub innego mocnego alkoholu
dodatkowo
paczka krakersów
puszka kajmaku
2 paczki delicji
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt, ostudzić przekroić na 2 balaty.
Połowę mleka wymieszać z obiema mąkami, budyniem, żółtkami i cukrem, wlać do gotującej się drugiej połowy mleka, ugotować budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć mikserem razem z budyniem dodając go po łyżce, na koniec dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce wody.
Przełożenie ciasta:
biszkopt - połowa kajmaku - krakersy - połowa masy kawowej - delicje - połowa masy kawowej - biszkopt - kajmak
Zobacz też:
Kawowy warstwowiec |
Bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńO nie! Już Cię nie lubię! To ciasto jest obłędne, a jeszcze dodatek delicji.. Mmm niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)
https://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam <3