wtorek, 24 października 2017

Kawowy warstwowiec

To ciasto to zupełny hit!!! Każdy go uwielbia, bo kto nie lubi biszkopta, kremu, karmelu i dżemu porzeczkowego? Każdy to lubi a tu jest wszystko w jednym cieście. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Gorąco polecam bo zwala z nóg ; )




Składniki:
na biszkopt
5 jajek
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
kostka masła

na bitą śmietanę
0,5 l śmietany 30%
5 łyżek kawy cappuccino
galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru

dodatkowo
2 duże paczki herbatników
dżem porzeczkowy
puszka kajmaku




Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt kawowy.
W szklance mleka rozmieszać obie mąki i cukier, mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, pozostawić go do całkowitego wystygnięcia. Gdy będzie zimny zmiksować go z masłem w temperaturze pokojowej.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 200 ml wody, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać cappuccino oraz ostudzoną galaretkę cytrynową.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kawowy - masa budyniowa - warstwa herbatników - kajmak - warstwa herbatników - dżem porzeczkowy - bita śmietana z cappuccino

ciasto kremowe kawowe, jak zrobić ciasto kawowe

Zobacz też:

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa

7 komentarzy:

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥