To ciasto to zupełny hit!!! Każdy go uwielbia, bo kto nie lubi biszkopta, kremu, karmelu i dżemu porzeczkowego? Każdy to lubi a tu jest wszystko w jednym cieście. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Gorąco polecam bo zwala z nóg ; )
Składniki:
na biszkopt
5 jajek
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
kostka masła
na bitą śmietanę
0,5 l śmietany 30%
5 łyżek kawy cappuccino
galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
dodatkowo
2 duże paczki herbatników
dżem porzeczkowy
puszka kajmaku
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt kawowy.
W szklance mleka rozmieszać obie mąki i cukier, mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, pozostawić go do całkowitego wystygnięcia. Gdy będzie zimny zmiksować go z masłem w temperaturze pokojowej.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 200 ml wody, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać cappuccino oraz ostudzoną galaretkę cytrynową.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kawowy - masa budyniowa - warstwa herbatników - kajmak - warstwa herbatników - dżem porzeczkowy - bita śmietana z cappuccino
Zobacz też:
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa |
Świetne są te warstwy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńco jest na samej górze? czy to polewa? czy posypane kakao?
OdpowiedzUsuńKakao:)
UsuńKawa do biszkopta ma być mielona prawdziwa czy rozpuszczalna?
OdpowiedzUsuńja dałam tą prawdziwą.
UsuńCiasto rewelacyjne?! 🤩
OdpowiedzUsuńSolidna porcja:D Ale mi smaków narobiłaś. Tu warto też zajrzeć na https://www.cafesilesia.pl/Ranking-kawy-ziarnistej-blog-pol-1552400529.html po najlepsze kawy ziarniste.
OdpowiedzUsuńJeżeli mowa o kawach ziarnistych, to ostatnio przygotowuję sobie je na bazie metod przelewowej. Do tego celu używam specjalnego dzbanka, w który zaopatrzyłam się ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Dzięki takiemu sposobowi, otrzymujemy kawę, która ma delikatny i charakterystyczny smak. Polecam ją każdemu miłośnikowi kawy. Mi ona bardzo posmakowała.
UsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńW ilu stopniach i jak długo piec biszkopt? :)
OdpowiedzUsuń