Pieczony schab faszerowany suszonymi pomidorami

Ten przepis polecam z całego serca! Od chwili kiedy go zrobiłam stał się on moim ulubionym przepisem na schab. Smak mięsa idealnie komponuje się ze smakiem pomidora, po prostu niebo w gębie! Schab można przyrządzić od razu po zakupieniu jednak ja polecam zabrać się za jego przyrządzanie kilka dni wcześniej, dzięki przebywaniu w solance skruszeje podczas pieczenia i nabierze jeszcze lepszego smaku.




Składniki:
2 kg schabu bez kości
słoik suszonych pomidorów
czosnek
1 łyżka miodu
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
3 łyżki oleju
zioła wg upodobania




Wykonanie:
Przygotowanie schabu można zacząć tydzień wcześniej. Wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim oraz dwoma szklankami soli, całkowicie ostudzić. Do zimnej wody włożyć mięso docisnąć je dużym słoikiem napełnionym wodą aby nie wypłynęło, przechowywać w zimnym miejscu. Po tym czasie mięso wyjąć, ostrym nożem zrobić szczeliny wzdłuż całego kawałka, następnie włożyć w nie suszone pomidory. Cały kawałek natrzeć czosnkiem, ziołami oraz solą z pieprzem. Mięso przełożyć do worka do pieczenia, dodać miód, olej można również dodać trochę wody z pomidorów. Worek zawiązać, całość wstawić do piekarnika i upiec w 190 stopniach.

Zobacz też:
Orzechowa delicja

Komentarze

  1. Dzień dobry ale czy jak polezy kilka dni w wodzie to sie nie zepsuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól w dużej ilości konserwuje, trzeba pamiętać o tym że mięso musi być zanurzone w solance całe więc najlepiej docisnąć je słoikiem napełnionym wodą. Ja najdłużej moczyłam mięso 12 dni i nic mu się nie stało.

      Usuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥