sobota, 12 stycznia 2019

Sernik z malinami i kruszonką kokosową wg siostry Anastazji

Kokos, ciasto, ser i maliny - połączenie które zwala z nóg! Koniecznie wypróbuj ten mix smaków. Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami siostry Anastazji, jedynie co zmieniła bym w tym przepisie to ilość ciasta, wychodzi go po prostu za dużo. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm.

Składniki:
na ciasto kruche
15 dag masła
3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na ser
1 1/4 kg sera
10 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
skórka z cytryny
1 cukier waniliowy

na kruszonkę
2/3 szklanki cukru
12 dag masła
20 dag wiórków kokosowych

dodatkowo
0,5 kg malin




Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, rozwałkować je i wyłożyć na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec 10 minut w piekarniku.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich ser z budyniem i skórką z cytryny, wszystko razem zmiksować, na końcu dodać białka ubite na sztywno. Ser wylać na ciasto kruche, na serze ułożyć maliny.
Cukier, masło wiórki kokosowe połączyć ze sobą i schłodzić, następnie kruszonką posypać maliny. Piec godzinę w 180 stopniach


Zobacz też:
Sernik na jabłkach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥