Sernik na jabłkach

Pyszny sernik pieczony na cieście kruchym z jabłkami z 1,5 kg twarogu. Pyszne połączenie jabłek, kruchego ciasta, skórki pomarańczowej, oraz polewy czekoladowej polewy. Piekłam w formie o wymiarach 24 cm x 36 cm.

Składniki:
na ciasto kruche
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
3/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na ser
1,5 kg twarogu na sernik
1/2 szklanki śmietany 30 %
0,5 kostki masła
2 budynie smietankowe
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 jajka
skórka pomarańczowa kandyzowana

dodatkowo
700 g jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
3 łyżki masła
1 łyżka cukru

Wykonanie:
Z  podanych składników zagnieść ciasto kruche, wyłożyć nim dno blaszki i podpiec 10 minut w piekarniku.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać cynamonem.
Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, śmietanę, żółtka, budyń, skórkę pomarańczową - wszystko razem zmiksować. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ser wylać na ciasto z jabłkami piec 80 minut w 180 stopniach.
Masło podgrzać razem z cukrem i kakao, dolać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Polewą udekorować ostudzony sernik.


Zobacz też:
Ciasto chałwowe

Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥