Słony snickers

Bardzo lubię połączenie chrupkiego ciasta kruchego, kajamaku oraz kremu dodając do tego odrobinę soli wychodzi snickers idealny :) Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 32 cm.



Składniki:
na ciasto kruche
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki sody
3 łyżki miodu
1 opakowanie cukru waniliowego

na krem
4 łyżki cukru
700 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła

na warstwę orzechową
300 g orzeszków ziemnych solonych
100 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżka cukru

dodatkowo
opakowanie słonych krakersów
1 puszka kajamku

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić je na dwie równe części, jedno ciasto upiec na złoty kolor (około 12 minut). Orzechy posiekać i uprażyć na patelni z dodatkiem masła, miodu, cukru, masę orzechową wyłożyć na drugie ciasto i upiec. 
Około 600 ml mleka zagotować z masłem w pozostałym mleku rozpuścić cukier i obie mąki, gdy mleko będzie wrzało wlać mleko z mąką gotować do uzyskania budyniu. Masę wyłożyć na ciasto bez orzechów, przykryć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować kajmak, następnie przykryć go ciastem z orzechami.



Komentarze

  1. As reported by Stanford Medical, It's really the SINGLE reason this country's women live 10 years longer and weigh 19 KG lighter than we do.

    (By the way, it has totally NOTHING to do with genetics or some secret diet and absolutely EVERYTHING about "HOW" they are eating.)

    BTW, I said "HOW", not "WHAT"...

    CLICK this link to determine if this brief test can help you release your true weight loss potential

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥