piątek, 24 stycznia 2020

Słony snickers

Bardzo lubię połączenie chrupkiego ciasta kruchego, kajamaku oraz kremu dodając do tego odrobinę soli wychodzi snickers idealny :) Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 32 cm.



Składniki:
na ciasto kruche
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki sody
3 łyżki miodu
1 opakowanie cukru waniliowego

na krem
4 łyżki cukru
700 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła

na warstwę orzechową
300 g orzeszków ziemnych solonych
100 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżka cukru

dodatkowo
opakowanie słonych krakersów
1 puszka kajamku

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić je na dwie równe części, jedno ciasto upiec na złoty kolor (około 12 minut). Orzechy posiekać i uprażyć na patelni z dodatkiem masła, miodu, cukru, masę orzechową wyłożyć na drugie ciasto i upiec. 
Około 600 ml mleka zagotować z masłem w pozostałym mleku rozpuścić cukier i obie mąki, gdy mleko będzie wrzało wlać mleko z mąką gotować do uzyskania budyniu. Masę wyłożyć na ciasto bez orzechów, przykryć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować kajmak, następnie przykryć go ciastem z orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

skomentuj ♥