Sezon na jagody w pełni nigdy nie robiłam ciasta z nimi, tym bardziej na zimno i bez pieczenia, smak ciastek owsianych. Jak zawsze radzę przeczytać listę składników i opis przygotowania aby zaplanować sobie pracę. Ciasto robiłam w małej blaszce ale wyjdzie również w tortownicy o średnicy 21 cm.
Składniki:
na spód
200g ciastek owsianych
100 g masła
Na warstwę jagodową
400g jagód
cukier (do smaku)
500 g twarogu
500g jogurtu greckiego
2 łyżki żelatyny w proszku
Wykonanie:
Ciastka owsiane pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wszystko wymikeszać. Mieszankę wyłożyć na dno małej blaszki wyżożonej papierem do pieczenia. Całość równomiernie rozłożyć i uklepać. Schować do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody, odstawić do wystygnięcia. Jagody zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Do jagód dodać żelatynę dokłądnie wymieszać następnie dodać twaróg i jogurt grecki, całość jeszcze raz dobrze wymieszać i wylać na spód z ciastek owsianych. Zastawić w lodówce na całą noc.
Zobacz też:
Karpatka bez pieczenia |
Bardzo fajny patent, na pewno pyszne ♥️
OdpowiedzUsuń