Ciasto jagodowe bez pieczenia na zimno

 Sezon na jagody w pełni nigdy nie robiłam ciasta z nimi, tym bardziej na zimno i bez pieczenia, smak ciastek owsianych. Jak zawsze radzę przeczytać listę składników i opis przygotowania aby zaplanować sobie pracę. Ciasto robiłam w małej blaszce ale wyjdzie również w tortownicy o średnicy 21 cm.


Składniki:

na spód

200g ciastek owsianych

100 g masła


Na warstwę jagodową

400g jagód

cukier (do smaku)

500 g twarogu

500g jogurtu greckiego

2 łyżki żelatyny w proszku 


Wykonanie:

Ciastka owsiane pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wszystko wymikeszać. Mieszankę wyłożyć na dno małej blaszki wyżożonej papierem do pieczenia. Całość równomiernie rozłożyć i uklepać. Schować do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody, odstawić do wystygnięcia. Jagody zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Do jagód dodać żelatynę dokłądnie wymieszać następnie dodać twaróg i jogurt grecki, całość jeszcze raz dobrze wymieszać i wylać na spód z ciastek owsianych. Zastawić w lodówce na całą noc.

Zobacz też:

Karpatka bez pieczenia


Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥