Miodownik z 2 ciast.
Składniki:
1 łyżeczka sody
2 jajka
4 łyżki miodu
150 g masła
2 lub 3 łyżki śmietany
szklanka cukru pudru
Masa grysikowa:
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki1 łyżeczka sody
2 jajka
4 łyżki miodu
150 g masła
2 lub 3 łyżki śmietany
szklanka cukru pudru
Masa grysikowa:
0,5 l mleka
12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna)
1 szklanka cukru
1 kostka masła
12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna)
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Orzechy:
Paczka orzechów
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
Wykonanie:
Paczka orzechów
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować i włożyć do form. Na jedną z nich wyłożyć uprzednio przygotowane na patelni orzechy z masłem i miodem ( prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec po około 20 minut na 150 st.
W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do przypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem.
Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami.
Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort
Jest to porcja na dużą blachę.
W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do przypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem.
Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami.
Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort
Jest to porcja na dużą blachę.
Istna rewelacja. Chętnie bym skosztował teraz po obiadku :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto! W mojej rodzinie zrobiło furorę, także polecam:)
OdpowiedzUsuńA przy okazji
zapraszam także na mojego bloga dotyczącego zdrowia https://www.facebook.com/Modnystyl2013?ref=hl
Zdrowaś mario łaski pełna zróbta mi to ciacho :D
OdpowiedzUsuńKawa
ciasto twarde i wszystko za słodkie:(
OdpowiedzUsuńNiemożliwe piekę go po raz setny! po pierwsze ciasto bardzo łatwo spiec więc trzeba go pilnować (broń boże bez termoobiegu) potem nawilżyć. A co do słodkości to kwestia gustu dla mnie jest idealny.
UsuńBardzo dobry przepis i ciasto zawsze wychodzi dobre.
OdpowiedzUsuń