Składniki:
ciasto:
1 kg mąki
5 dag drożdży
7 dag cukru
ok 1/2 l mleka
2-3 jaja
5 dag tłuszczu
2 dag tłuszczu do formy
1/2 jaja do smarowania ciasta
Ponadto:
2 budynie + składniki do ich przygotowania
wiórki kokosowe do posypania
gotowy lukier
Wykonanie:
Mąkę przesiać, zagrzać. Dużą szeroką prostokątną blachę posmarować tłuszczem, opruszyć mąką. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4 l letniego mleka i 25 dag ogrzanej, przesianej mąki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajkami, posolić. Wyrabiać ciasto ręką tak, aby wchłonęło jak najwięcej powietrza i było pulchne. Pod koniec gdy ciasto jest gładkie, wlewać po trochu stopiony, letni tłuszcz ciągle wyrabiając, brzegi miski obrać z ciasta, wyrównać powierzchnię, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy jego objętość wzrośnie dwukrotnie , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min.
Po wyjęciu i ostygnięciu polać lukrem i posypać kokosem.
ciasto:
1 kg mąki
5 dag drożdży
7 dag cukru
ok 1/2 l mleka
2-3 jaja
5 dag tłuszczu
2 dag tłuszczu do formy
1/2 jaja do smarowania ciasta
Ponadto:
2 budynie + składniki do ich przygotowania
wiórki kokosowe do posypania
gotowy lukier
Wykonanie:
Mąkę przesiać, zagrzać. Dużą szeroką prostokątną blachę posmarować tłuszczem, opruszyć mąką. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4 l letniego mleka i 25 dag ogrzanej, przesianej mąki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajkami, posolić. Wyrabiać ciasto ręką tak, aby wchłonęło jak najwięcej powietrza i było pulchne. Pod koniec gdy ciasto jest gładkie, wlewać po trochu stopiony, letni tłuszcz ciągle wyrabiając, brzegi miski obrać z ciasta, wyrównać powierzchnię, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy jego objętość wzrośnie dwukrotnie , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min.
Po wyjęciu i ostygnięciu polać lukrem i posypać kokosem.
Uwaga !
przypominam o akcji w której można zdobyć wiele fajnych nagród za darmo .
Wystarczy wejść w ten link: Link zebrać odpowiednią ilość punktów i cieszyć się wygraną.
muszę się pochwalić ze wygrałam własnie kartę do Rossmana ; ))
To by smakowało mojemu mężowi, on lubi wypieki z budyniem:)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńA ja się nie zgadzam......to jest "pychotka" :))
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć...że budyń to prostota która przy odrobinie wyobraźni można zamienić w cudo.
OdpowiedzUsuńTym przepisem przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam rolady z budyniem. Miłego dnia:)
Oj uwielbiam z budyniem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie drożdżówki :) od razu zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńz budyniem <3 boska!
OdpowiedzUsuńBrzmi fantastycznie, uwielbiam ciasta z budyniem :)
OdpowiedzUsuńświetna, zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńTo lubię, świetne :)))
OdpowiedzUsuń