Strucla z budyniem i lukrem

Składniki:
ciasto:
1 kg mąki
5 dag drożdży
7 dag cukru
ok 1/2 l mleka
2-3 jaja
5 dag tłuszczu
2 dag tłuszczu do formy
1/2 jaja do smarowania ciasta


Ponadto:
2 budynie + składniki do ich przygotowania
wiórki kokosowe do posypania
gotowy lukier




Wykonanie:
Mąkę przesiać, zagrzać. Dużą szeroką prostokątną blachę posmarować tłuszczem, opruszyć mąką. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4 l letniego mleka i 25 dag ogrzanej, przesianej mąki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajkami, posolić. Wyrabiać ciasto ręką tak, aby wchłonęło jak najwięcej powietrza i było pulchne. Pod koniec gdy ciasto jest gładkie, wlewać po trochu stopiony, letni tłuszcz ciągle wyrabiając, brzegi miski obrać z ciasta, wyrównać powierzchnię, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy jego objętość wzrośnie dwukrotnie , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min.
Po wyjęciu i ostygnięciu polać lukrem i posypać kokosem.



Uwaga !
przypominam o akcji w której można zdobyć wiele fajnych nagród za darmo .
Wystarczy wejść w ten link:  Link  zebrać odpowiednią ilość punktów i cieszyć się wygraną.
muszę się pochwalić ze wygrałam własnie kartę do Rossmana ; ))

Komentarze

  1. To by smakowało mojemu mężowi, on lubi wypieki z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja się nie zgadzam......to jest "pychotka" :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie da się ukryć...że budyń to prostota która przy odrobinie wyobraźni można zamienić w cudo.
    Tym przepisem przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam rolady z budyniem. Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj uwielbiam z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie drożdżówki :) od razu zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi fantastycznie, uwielbiam ciasta z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥