Dawno tutaj nie pisałam... Piekłam gotowałam robiłam zdjęcia i teraz trzeba to wykorzystać.
Biszkopt
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto)
1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto)
pół szklanki zmielonych orzechów
Masa czekoladowa:
pół litra mleka
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
kostka masła
cukier wg uznania
Masa maślana:
pół kostki masła
cukier puder pół szklanki
aromat rumowy
Wykonanie:
Biszkopt:
z podanych składników upiec tradycyjny biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów.
Masa czekoladowa:
Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz kakao(tak jak zwykły budyń).
Po ostudzeniu zmiksować masło i do niego dodawać po łyżce kakaowego budyniu.
Masa maślana:
Masło rozmiksować można lekko podgrzać garnek dodać cukier puder i miksować do białości dodając parę kropel aromatu.
Przełożenie:
Biszkopt przekroić na 3 części
2 posmarować masą ciemną
gdy masy wystarczy również boki
masa jaśniejszą posmarować górę
mmm pyszności! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie, gdzie do wygrania są cudne bransoletki ! ♥
Piękny i pyszny tort!
OdpowiedzUsuń