Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej.
Beza
7 białek
cukier
szczypta soli
Krem
250 g serka mascarpone
3 żółtka
3 łyżki cukru
Ponadto
wypestkowane wiśnie
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka przelać do naczynia ubijać ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywniejsze ucierając dodawać powoli cukier. Ubijać do otrzymania lśniącej białej masy. Masę wyłożyć na pergamin i uformować dowolny kształt.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. A przy wstawianiu białek obniżyć temperaturę do 110 st. Piec ok 1,5h.
Krem
250 g serka mascarpone
3 żółtka
3 łyżki cukru
Ponadto
wypestkowane wiśnie
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka przelać do naczynia ubijać ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywniejsze ucierając dodawać powoli cukier. Ubijać do otrzymania lśniącej białej masy. Masę wyłożyć na pergamin i uformować dowolny kształt.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. A przy wstawianiu białek obniżyć temperaturę do 110 st. Piec ok 1,5h.
Masa:
żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać dalej miksując male porcje mascarpone.
Wiśnie:
Wydrylowane wiśnie posypać cukrem i prażyć na ogniu ok 5 minut.
Przełożenie:
Na spód wyłożyć ostudzone wiśinki następnie wszystko zalać mascarpone. Deser trzymać w lodówce najlepiej kroić następnego dnia.
żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać dalej miksując male porcje mascarpone.
Wiśnie:
Wydrylowane wiśnie posypać cukrem i prażyć na ogniu ok 5 minut.
Przełożenie:
Na spód wyłożyć ostudzone wiśinki następnie wszystko zalać mascarpone. Deser trzymać w lodówce najlepiej kroić następnego dnia.
Witam.
OdpowiedzUsuńZapraszam na rozdanie z kosmetykami Mariza http://rozdanie.blogspot.com/2013/07/rozdanie-do-1808.html
Pozdrawiam
piękna ta beza;)
OdpowiedzUsuńaż mam ochotę na kawałek tej wspaniałości