Zalewajka

Zalewajka jest jedną z zup które pamiętam z dzieciństwa. Kwaskowaty smak żuru i łagodny smak śmietany świetnie współgrają ze sobą. 
Info z Wikipedii: 
Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego
Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Podstawowym składnikiem diety tych regionów były ziemniaki i zbiory leśne. Z tego powodu ziemniaki były bazą wielu potraw (podawano je w różnej postaci i z różnymi dodatkami).





Składniki:
żur
ziemniaki pokrojone w kostkę
śmietana
sól
pieprz
czosnek


Wykonanie:
Ziemniaki ugotować wraz z przyprawami pod koniec gotowania dodać czosnek pokrojony w plasterki. Gdy ziemniaki będą miękkie dolać żur (bez osadu z dna) zagotować następnie zabielić śmietaną.




Komentarze