Gulasz z ryżem to bardzo prosta i sycąca potrawa idealna na obiad.
Parę słów z wikipedii:
Gulasz - węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.
Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki.
Składniki:
Wołowina pokrojona w kostkęcebula pokrojona w kostkę
czosnek przeciśnięty przez praskę
sól
pieprz
ryż
liść laurowy
papryka pokrojona w kostkę lub w paski tak jak u mnie
odrobina oleju
ostra papryka w proszku
curry
Wykonanie:
Mięsko pokrojone w kosteczkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, wręcz trochę przypalić aby potrawa nabrała charakteru. Następnie dodać paprykę, liść laurowy i cebulę całość dusić. Gdy papryka jest ze słoika dodać razem z całą zalewą. Gdy wszystko będzie miękkie dodać sól, pieprz, paprykę w proszku, curry oraz czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę dusić. Podawać z ugotowanym osolonym ryżem.
Robię podobnie, pyszotka, u nas z kaszą perłową lub gryczana i z ogórkiem kiszonym)
OdpowiedzUsuń