Składniki:
Biszkopt z 4 jaj
4 jajka1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa jeżynowa:
500 ml mleka3 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier
jajko
kostka masła
garść świeżych jeżyn
Porzeczki do posypania
Z mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajka ugotować tradycyjny budyń na mleku. Następnie bardzo dokładnie ostudzić. Jeżyny przetrzeć przez sitko i taki przecier wraz z sokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Biszkopt nawilżyć przegotowaną wodą. Torta przełożyć kremem a górę posypać kwaśnymi porzeczkami.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem . żółtka zmiksować z proszkiem do pieczenia. Pianę połączyć delikatnie z żółtkami następnie dodawać powoli mąkę mieszając. Wylać na tortownicę piec ok 30 min.
Po ostygnięciu przekroić na 2 części.
Z mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajka ugotować tradycyjny budyń na mleku. Następnie bardzo dokładnie ostudzić. Jeżyny przetrzeć przez sitko i taki przecier wraz z sokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Biszkopt nawilżyć przegotowaną wodą. Torta przełożyć kremem a górę posypać kwaśnymi porzeczkami.
Wygląda cudownie! Czekoladowy najlepszy ;) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń