Ptysie z kremem



Ptysie:
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
½ łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
150 g mąki
4 jajka
1 żółtko roztrzepane z łyżka mleka


Czekolada:
tabliczka czekolady
2 łyżki masła


Krem
2 opakowania budyniu (ja użyłam waniliowego)
0,75ml mleka
100g masła (w temperaturze pokojowej)


Wykonanie:
Ptysie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku wymieszać masło, mleko, wodę sól i cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na małym gazie i cały czas mieszać podgrzewać aby osuszyć ciasto.
Przenieść przygotowane ciasto do miski i wbijając po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące.
Gotowe ciasto umieścić w rękawie do dekorowania i na papier wyciskać około 3 centymetrowe beziki. Gdy już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować mlekiem z żółtkiem.
Piec około 25 minut.
Krem:
ugotować budyń gdy będzie zimny wmiksować masło, krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełniać środek ptysi przebijając je od dołu końcówką rękawa. Całość polać czekoladą roztopioną z masłem.



Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥