Składniki:
1 średnia główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko
10-15 dag rodzynek
pęczek szczypiorku
10 dag orzechów włoskich
1 mały słoik majonezu
1 mały słoik chrzanu
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzyć. Orzechy uprażyć w piekarniku i pokroić. Szczypiorek i cebulę posiekać drobno. Majonez wymieszać z chrzanem. Dodać do pozostałych składników, doprawić i wymieszać.
Powyższy przepis jest przepisem oryginalnym z książki Anastazji.
Ja zmieniłam go o prażone orzechy na patelni a nie w piekarniku jak i sparzyłam kapustę i cebulę gorącą wodą aby była miękka.
Sałatki Siostry Anastazji
pycha, lubię taką:D
OdpowiedzUsuńMi zawsze najlepsza surówka z czerwonej kapusty wychodzi latem. W inne pory roku kupuję w osiedlowym warzywniaku, bo choćby nie wiem co, to mi się nie udaje uzyskać dobrego smaku.
OdpowiedzUsuń