Składniki:
ciasto
pół kostki masła
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ser
500 g sera
budyń waniliowy
3 jajka
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
polewa
2 łyżki kakao
4 łyżki masła
2 łyżki mleka
Wykonanie
Masło roztopić i przestudzić. Wszystkie składniki razem wymieszać, następnie ubić pianę z białek i delikatnie domieszać z ciastem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie niestety 26 cm dlatego wyszedł niski). Ser zmiksować na gładka masę z resztą składników. Wylać na ciemne ciasto. Piec ok 30 min w temperaturze 175 stopni. Gdy ciasto się upiecze i ostygnie z kakao mała i mleka zrobić polewę podgrzewając wszystko na małym ogniu.
Wygląda smakowicie, ciekawe jakie jest w przekroju :)
OdpowiedzUsuń