Składniki:
500 g zielonego groszku konserwowego (ja robiłam ze swojego mrożonego)
500 ml bulionu z kostki, wywaru z jarzyn, lub rosołku
1 cebula
1 łyżka masła
soku z połowy cytryny
sól
pieprz
imbir
mały kubek jogurtu naturalnego
czosnek
natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać a następnie udusić na łyżce masła. Gdy będzie już miękka zalać ją bulionem i zagotować. Na końcu dodać groszek. Całość doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gdy wystygnie zmiksować blenderem na krem. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przed podaniem podgrzać zupę, później przelać na talerz i zrobić kleksy z jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki.
Źródło:
ewawachowicz.pl
ewawachowicz.pl
Wygląda tak apetycznie,że chcę zjeść cały talerz :)
OdpowiedzUsuńlubię taki:)
OdpowiedzUsuń