Torcik biało-czerwony wg Ewy Wachowicz


Składniki:
ciasto
2 jaja
100 g cukru pudru
50 ml oliwy z oliwek
120 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
650 g słodkiej śmietany 22%
200 g śmietany kremowej 30%
1/2 arbuza
6 łyżeczek żelatyny
100 g cukru

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier puder, wymieszać dolać oliwę z oliwek, wyrobić na gładką i lśniącą masę. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy 22 cm lub 26 cm. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremową ubić, dodać cukier. Do śmietany 22% energicznie wmieszać tężejącą żelatynę i stopniowo dodawać ubitą śmietanę ciągle mieszając.

Na biszkopt wyłożyć duży plaster arbuza, a następnie przykryć go kremem śmietanowym. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Źródło:
Słodki świat Ewy Wachowicz

Komentarze

  1. arbuz? nigdy bym się nie domyśliła że to arbuz:) czytałam przepis z zaciekawieniem co to jest to czerwone a tu prosze... :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥