Składniki:
Beza
6 białek
3/4 szklanki cukru pudru
150g wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem budyniowy
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 kostka miękkiego masła
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa
1/4 kostki margaryny
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
paczka biszkoptów
Beza
6 białek
3/4 szklanki cukru pudru
150g wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem budyniowy
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 kostka miękkiego masła
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa
1/4 kostki margaryny
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
paczka biszkoptów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 2 łyżkami spirytusu
Wykonanie:
Z podanych składników na krem budyniowy oprócz masła połączyć wszystko i gotować ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia, gdy budyń będzie zimny zmiksować go z masłem.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, później dodać wiórki i mak delikatnie mieszając. Bezę piec około 20-15 minut 180 stopni.
Na gotową bezę wyłożyć masę, a biszkopty delikatnie zamaczać w pnączu w kawy i alkoholu układając je na masie. Całość polać polewą z podgrzanej margaryny, kakao, cukru, wody i mąki ziemniaczanej.
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥