Dawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie.
Składniki:
1 l mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
200 g masła
1 szklanka kaszy manny
3 paczki herbatników
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Mleko, cukier, masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę minut ciągle mieszając aby nie przywarła. W foremce ułożyć warstwę herbatników i zalać tężejącym grysikiem po czym ponownie przykryć warstwą herbatników i polać polewą.
Przepis zaczerpnięty z:
www.ewawachowicz.pl
Sernik z kokosem Ewy Wachowicz |
Moja teściowa takie robiła, ale mi nie smakowało.
OdpowiedzUsuńja niedawno przekonałam się do samej kaszki, bo w sumie też nie lubiłam.
UsuńWieki go nie jadłam :) Fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZabieram przepis do zrobienia;-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto musi być pyszne ! Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńJa bym dodala troche likieru aby nie bylo mdle , typu amaretto albo inne
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem alkohol nie pasuje do tego deseru
UsuńOoo... doskonale! Robię podobne z dodatkiem Amaretto. Ma charakterek...
Usuńsuper!!!!proste,tanie,szybkie,bez pieczenia i dobre :) polecam dla ''koślawców'' w kuchni oraz troszke leniwych gospodyń (takich jak ja) ktore nie urodziły sie po to aby piec i gotować. To ciasto chyba kazdemu sie uda:)
OdpowiedzUsuńlubię mannę i zrobię je jutro :)
OdpowiedzUsuńwitam, na jaką dużą blaszkę jest przepis? bo nie dopatrzyłam... dziekuję :)
OdpowiedzUsuńduża blacha 41 cm x 25 cm można zrobić w mniejszej wyjdzie wtedy wyższe.
Usuńpowiedziałabym, że do tego przepisu bardziej pasuje nazwa Stefanka.
OdpowiedzUsuńA można dodać rodzynki i inne bakalie?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam kolejny raz. Pycha, a jak się dzieciaki zajadają 😉
OdpowiedzUsuń