Przepraszam was za to że już chyba drugi tydzień publikuję przepisy z dopiskiem wg Ewy Wachowicz ale jej strona inspiruje mnie do tego stopnia, że na prawdę muszę wypróbować wszystkie przepisy które mnie bardzo interesują. Tak więc zapraszam na dzisiejszą zupkę która na prawdę podbiła moje serducho swoim pysznym smakiem!
Składniki:
2 główki czosnku
1 cebula
4 ziemniaki
600 ml bulionu drobiowego
natka pietruszki
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Główki czosnku zawinąć w folię aluminiową a do środka dolać łyżkę oliwy z oliwek. Piec tak zawinięty czosnek przez 40 minut w 200 stopniach. Ja w między czasie gdy czosnek się piekł zrobiłam obok w piekarniku grzanki do zupy. Uwierzcie mi bez nich zupa nie ma sensu :)
Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę. Do cebuli dodać upieczony czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas dolewając bulion. Po 25 minutach doprawić zupę pieprzem i zmiksować z pozostałym bulionem. Podawać z pietruszką lub grzankami, ale tak jak mówię grzanki są niezbędne do tej zupki.
Źródło:
ewawachowicz.pl
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńbo jest pyszna!
UsuńCzosnkowo mocno ... uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :) Pozwól, że się rozgoszczę :)
Pozdrawiam !
oczywiście! zapraszam ;D
Usuń