Składniki:
2 1/2 szklanki mąki
8 jajek
2 łyżki miodu
1 kostka margaryny (rozpuszczonej i trochę ostudzonej)
5 łyżek powideł
2 łyżeczki sody
1 szklanka śmietany
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
przyprawa do piernika
+ opcjonalnie bakalie według uznania
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, miodem, powidłami, śmietaną. Następnie dodać kakao, sodę, przyprawę do piernika i mąkę i wymieszać. Na końcu dodać bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek, całość bardzo delikatnie wymieszać.
Piec w około 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone (około 40-50 minut).
2 1/2 szklanki mąki
8 jajek
2 łyżki miodu
1 kostka margaryny (rozpuszczonej i trochę ostudzonej)
5 łyżek powideł
2 łyżeczki sody
1 szklanka śmietany
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
przyprawa do piernika
+ opcjonalnie bakalie według uznania
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, miodem, powidłami, śmietaną. Następnie dodać kakao, sodę, przyprawę do piernika i mąkę i wymieszać. Na końcu dodać bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek, całość bardzo delikatnie wymieszać.
Piec w około 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone (około 40-50 minut).
świetne, na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuństare zeszyty z przepisami babci są najlepsze, ten piernik wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń