Czarne ciasto I

Czarne ciasto, jest jednym z lepszych ciast ciemnych jakie jadłam. Idealnie słodkie, i szybkie w przygotowaniu. Jego zaletą jest polewa której nie trzeba przygotowywać osobno. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm.



Składniki:
2 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Margarynę, cukier, wodę i kakao gotować przez 5 minut. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ochłodzić (przyśpieszam to umieszczając garnek w zimnej wodzie). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Piec 60 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto polać polewą.


Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥