Dziś zupa pieczarkowa, którą robiłam pierwszy raz całkowicie tylko i wyłącznie z w miarę naturalnych składników. Podana z makaronem jest wyśmienita i kremowa.
Składniki:
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła
cebula
natka pietruszki
śmietana 30%
sól
pieprz
kulka ziela angielskiego
liść laurowy
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę lekko podduszam na maśle w tym samym czasie kroję pieczarki również w kostkę i dorzucam do cebuli, duszę całość z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy pieczarki będą już miękkie dolewam około dwie nie pełne szklanki wody całość zagotowuje. Na końcu dodaję resztę składników i znów zagotowuję.
Uwielbiam zupę pieczarkową... Mmmm..;*
OdpowiedzUsuńJa robię trochę inaczej - pieczarki kroję w plasterki i zarumieniam je na suchej patelni, potem dodaję kilka kropelek whisky (podkręca smak) i dopiero wtedy dorzucam je do bulionu. Smakuje zupełnie inaczej ale tez jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń