Dziś pora na ciasto z truskawkami, wygląda jak to tradycyjne jednak masa zrobiona jest z jogurtu i śmietany. Masę zapożyczyłam z jednego z przepisów s. Anastazji. Ciacho wychodzi bardzo wysokie, do tego stopnia, że nie zmieściłam całej galaretki. Robiłam w foremce o wymiarach 24 cm x 27 cm.
biszkopt
3 jaja
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
1/2 l jogurtu naturalnego
1/2 l smietany kremówki
4-5 łyżek żelatyny
cukier puder do smaku
dodatkowo
truskawki
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić biszkopt, piec około 25 minut o około 180 stopniach.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na koniec dodać jogurt i zimną żelatynę, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt i wetknąć w nią truskawki, gdy masa zgęstnieje zalać tężejącą galaretką.
Wygląda przepysznie, zapewne jest idealne na upalne dni! :)
OdpowiedzUsuńwww.sparowani.blogspot.com