Na fasolkę czekamy cały rok, więc aby cieszyć się nią nawet w zimie polecam, póki trwa na nią sezon zamknąć ją do słoików. Przepis bardzo prosty więc polecam. Nadaje się świetnie do obiadu razem z bułka tartą.
Składniki:
fasola szparagowa
cukier
sól
woda
Wykonanie:
Fasolę ugotować w nieosolonej wodzie. Gdy ostygnie włożyć ją do słoika zalać wodą. Na jeden słoik dać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Zakręcić pasteryzować około 50 minut, na drugi dzień powtórzyć pasteryzację około 20 minut.
Jeszcze nie jadłam nigdy takiej fasolki ciekawe jak ona smakuje.
OdpowiedzUsuńMoja Babcia taką robiła, a zimą gotowała na niej zupę fasolową - pycha! :)
OdpowiedzUsuńJak duży słoik, woda zimna czy ciepła do słoika?
OdpowiedzUsuńPiszesz na jeden słoik, a przecież jego wielkość może być różna a i od stopnia ilości fasolki,podaj proszę proporcję na litr wody , bo przepis ciekawy i chętnie go wypróbuję
OdpowiedzUsuń