Jeżeli chcemy zatrzymać smaki lata na dłużej wystarczy zakisić kalafiora, dokładnie tak jak ogórki i kalafiora da się zakisić. Można go jeść prosto ze słoika czy też do obiadu z bułką tartą. Z tego rzepisu wychodzą dwa duże słoiki.
Składniki:
1 kalafior
2,5 l wody
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
koper
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem i solą. W tym czasie przyszykować kalafiora i słoiki. Kalafiora umyć, pokroić na male różyczki i ułożyć w słoiku razem z ząbkiem czosnku, zielem angielskim i koprem. Słoiki napełnić gorąca zalewą dokładnie zakręcić.
Nigdy nie kisiłam kalafiora... Jakoś się boję tego jak będzie smakował :D Ogórki kiszone uwielbiam, kapustę też to może i kalafior mi podpasuje ;-)
OdpowiedzUsuń