Ogórki w pomidorach z ziołami do słoików

Coś przepysznego, nie wiem co lepsze ogórki czy sos pomidorowy, połączenie jest obłędne! Polecam.




Składniki:
3 kg ogórków
0,5 kg cebuli
5 ząbków czosnku
2 łyżki soli






zalewa
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
słoik mocnego przecieru pomidorowego około 200g
łyżeczka chili
4 kulki ziela anielskiego
oregano, tymianek, majeranek po około łyżce

Wykonanie:
Ogórki poszatkować, posolić dodać czosnek posiekany w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka, odczekać aż wszystko puści wodę.
Ugotować zalewę w dużym garnku, dodać ogórki razem z wodą, doprowadzić do wrzenia.
Sałatkę włożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować około 5 minut.

Komentarze