Buraczki do słoików na zimę

Kolejny przepis na słoiki, to buraczki czerwone. Polecam ze względu na to iż jest to mega szybki dodatek do obiadu, wystarczy odkręcić słoik i jeść. Można również buraczki przed jedzeniem doprawić śmietaną i dorobić zasmażkę, ja takie lubię najbardziej ; ) 




Składniki:
na 5 kg buraków
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu (dałam więcej)

Wykonanie:
Buraki ugotować na miękko. Gdy będą zimne obrać ze skórek i zetrzeć na tarce. Dodać resztę składników, bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików, następnie dokładnie je zakręcić. Pasteryzować około 20 minut.





Komentarze

  1. Domowych buraków jeszcze nie robiłam :) Uwielbiam je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraczki :) Nowych przepisów nigdy za wiele...

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam :-) Pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wladnie robie choc pierwszy raz zawsze robila moja mama ale juz jej nie ma od lipca 2018 i musze robic sama

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥