Sałatka z cukinii z marchewką wg Siostry Anastazji

Sałatka z cukinii, co by tu o niej napisać hmm... Smak dość niebanalny, ale jest dobrym dodatkiem do drugich dań. Przepis pochodzi oczywiście z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji.




Składniki:
2 1/2 kg cukinii
30 dag cebuli
3 ząbki czosnku
1 marchewka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

Zalewa
1/2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Cukinię poszatkować, posolić i pozostawić na około 3 godziny. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię odcisnąć i dodać do pozostałych składników. Wymieszać z ugotowaną zalewą. Przełożyć do słoików, pasteryzować 15 minut.






Komentarze