Tak dobrego ciasta dawno nie jadłam. Pierwszy raz robiłam masę z mleka w proszku wyszła przepyszna. Ciasto nie jest trudne a smakiem na prawdę powala. Czekolada i słone orzeszki również odgrywają ważną rolę komponując się z resztą ciasta idealnie. Wykonałam w blaszce o wymiarach 24 cm x 27 cm.
duża paczka herbatników
puszka kajmaku
2 czekolady mleczne
paczka orzeszków solonych
50 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
400 g mleka w proszku
kostka miękkiego masła
Wykonanie:
Mleko (1 szklanka) zagotować z cukrem i całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodać do niego mleko w proszku dolewając po trochu mleka (płynnego) ciągle miksując pilnując aby masa nie wyszła za rzadka. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników a na nią wyłożyć całą masę, przykryć herbatnikami na herbatniki wyłożyć kajmak i przykryć go kolejną warstwą herbatników. Czekolady rozpuścić w 50 ml mleka zestawić z ognia dosypać orzeszki i wymieszać. Ostudzić czekoladę, gdy będzie jeszcze płynna wylać na górę ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.
Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuńW razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
Pozdrawiamy serdecznie
Mmm, cudownie słodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ racji masy kajmakowej przypomina mi trochę 3BIT :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie! W sam raz na zimę, tak żeby się pocieszyć, ze na polu zimno:)
OdpowiedzUsuńA co na tym polu rośnie?
Usuń