Sernik zebra zna chyba każdy, jednak sernik z zebrą z maku to moje wielkie odkrycie. Tą zebrę robi się inaczej niż pozostałe, ale szczerze polecam ponieważ sernik z makiem to coś pysznego. Mogło by się wydawać że jest to bardzo pracochłonny deser, ale to nie prawda sernik robiłam może z 10 minut a piekł się on 70 minut w 180 stopniach dodam że w tortownicy o średnicy 24 cm. Uwaga! Suchego maku należy przed zrobieniem tego sernika spróbować jeżeli jest dobry w smaku i świeży droga wolna, jeżeli jest gorzki trzeba go bardzo dokładnie sparzyć i zmielić jednak nie daje to gwarancji że sernik nie będzie gorzki.
Składniki:
na ciasto
200g herbatników
100g masła
na ser
1 kg zmielonego sera
200ml śmietany 12%
szklanka maku
150g cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Masło roztopić, herbatniki pokruszyć na proszek. Ciepłe masło od razu wlać do herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę wyłożyć na dno tortownicy, dokładnie ubić łyżką i wstawić do lodówki na czas robienia sera.
Ser, śmietanę, cukier, budyń dokładnie zmiksować. Do dobrze wymieszanej masy dodawać po jednym żółtku i ciągle miksować. Z białek ubić pianę i delikatnie ją wmieszać w ser. Przygotowany sernik podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać mak i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki. Na herbatnikach do o koła rantu układać łyżką naprzemiennie kupki z sera i sera z makiem, w środek dać obojętnie jaką masę. Kupki z makiem przykrywać na przemiennie kupkami sera bez maku i na odwrót do momentu aż wykorzysta się obie masy.UWAGA! to nie jest ułożenie jak przy klasycznej zebrze, proszę wczytać się dokładnie w ułożenie żeby zebra wyszła.
Zobacz też:
Sernik zebra z Nutellą |
Uwielbiam serniki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Crazy and Monia(klik)
No nieeeee,jak tu obyć się bez słodyczy. Przepis super 😋 Dzięki za inspirację,muszę upiec 😃
OdpowiedzUsuńWłaśnie upieklam :-) przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie do końca rozumiem - te masy układać tylko dookoła rantu; tj z brzegu? W przekroju wygląda jakby były warstwy przekładane aż do środka.
OdpowiedzUsuńPotem np. warstwa bez maku a na górę ponownie naprzemiennie ser i ser z makiem?
Muszę przyznać , że wygląda smacznie i jest prosty , tylko musze zrozumieć przekładanie. Pozdrawiam
tak od rantu a w środek dać obojętnie jaki kolor masy i też przekładać kolory jak po rancie. Samemu to trudno wytłumaczyć ; )
UsuńWwitam :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie dotyczące śmietany: chodzi o ta w kartoniku słodką, a nie kwaśną, tak?
ta w kartoniku to "śmietanka" do w przepisie chodzi o zwykłą śmietanę.
UsuńCzy zamiast robić w tortownicy to mogę w blaszce? Chodzi mi o to czy będzie mi potrzebna większa ilość składników czy nie koniecznie.
OdpowiedzUsuńokreśl rozmiar blaszki.
Usuń25-36
Usuńciężko określić na pewno z normalniej porcji będzie za mało ale nie wiem czy uda się z podwójnej.
UsuńIle piec i w jakiej temperaturze ?
OdpowiedzUsuńwszystko jest w przepisie ; )
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWitam, a jaki to ma byc mak, taki suchy proste z torebki, czy juz zmielony namoczony?
OdpowiedzUsuńsuchy
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń