Sernik ten piekłam w dużej formie, ciasto kruche wychodzi faktycznie bardzo kruche ale i też bardzo dobre w przepisie nie ma proszku do pieczenia jednak podczas wyrabiania dodałam pół łyżeczki. Piekłam w formie o wymiarach 41 cm x 25 cm.
ciasto
300g mąki
300g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
brzoskwinie z zalewy najlepiej połówki
masa serowa
1,20 kg sera białego zmielonego
2 szklanki cukru pudru (dałam mniej i tak był ciut za słodki)
250g masła
9 jajek
sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka kokosowa
100g cukru pudru
130g masła
200g wiórek kokosowych
Wykonanie:
100g cukru pudru
130g masła
200g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Kruszonkę przygotować w następujący sposób: utrzeć masło z cukrem i wymieszać z wiórkami kokosowymi, wstawić do lodówki.
Ze składników na ciasto, oprócz brzoskwiń zagnieść kruche, rozwałkować i wyłożyć na blachę, można podpiec w piekarniku chwilkę.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, wymieszać z serem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do sera.
Ze składników na ciasto, oprócz brzoskwiń zagnieść kruche, rozwałkować i wyłożyć na blachę, można podpiec w piekarniku chwilkę.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, wymieszać z serem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do sera.
Na ciasto wyłożyć połówki brzoskwiń, zalać serem a górę posypać kruszonką. Piec godzinę w 180 stopniach.
Źródło:
Słodki świat Ewy Wachowicz
Mamie zrobię ona uwielbia kokos :) ja niestety nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno wypróbuję :D http://deliciousfood98.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń