Najlepszy, najbardziej puszysty sernik w ostatnim czasie. Ser i nutella to zabójcze połączenie. To nie jest zwykła kakaowa zebra o no no! Sernik do najtańszych nie należy ale raz w życiu powinno się go spróbować! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm w 180 stopniach przez 60 minut. Spokojnie od góry wygląda jak spalony ale to dlatego że ostatnia warstwa to warstwa serowa z nutellą, która tylko pociemniała w piekarniku.
Składniki:
na spód
200g herbatników
100g masła
na ser
800g zmielonego twarogu na sernik
5 jajek
1/2 szklanki cukru
200g mascarpone
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
250g nutelli
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć na pyłek, masło rozpuścić i gorące wlać do pokruszonych herbatników. Przełożyć do tortownicy, wyłożyć spód docisnąć łyżką, wstawić do lodówki na czas przygotowywania sera.
Żółtka dobrze utrzeć z cukrem, dodać ser, mascarpone, budyń dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać w masę serową którą później podzielić na 2 części do jednej dodać nutellę i bardzo (!) ostrożnie wymieszać. Na środek herbatnikowego spodu wykładać na przemian po 2 łyżki sera i sera z nutellą aż do wyczerpania. Upiec.
Wygląda Pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda kalorycznie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńHmmm i jak tu byc na diecie...chyba wyprobuje ;-) budyn dodac zrobiony na mleku czy tylko sam proszek?
OdpowiedzUsuńproszek.
UsuńZaraz bede robila :-)
OdpowiedzUsuń