Pijak

Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu, połączenie maku, kokosu i kremu mega pyszne <3 Przepis pochodzi z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm, nie wychodzi zbytnio wysokie.

ciasto z kremem makiem i kokosem

Składniki:
ciasto
6 białek
2 czubate szklanki kokosu
1 niepełna szklanka maku sparzonego wrzątkiem ale suchego
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa
6 żółtek
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki
6 łyżek cukru
0,5 l mleka
25 dag masła
kieliszek spirytusu

dodatkowo
puszka ananasa
3 paczki herbatników
spirytus





Wykonanie:
ciasto
Białka ubić na sztywna pianę z cukrem, dodać mak kokos, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

masa
Z mleka, żółtek, cukru, budyniu, mąki ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z zimnym budyniem i kieliszkiem spirytusu.

Ciasto nasączyć mieszanką spirytusu i soku z ananasa. Na ciasto wyłożyć pół masy na nią pokrojone w kostkę ananasy, przykryć drugą częścią masy. Na masę wyłożyć herbatniki namoczone w alkoholu, całość polać polewą.

Smacznego ; )

Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥