Pizza z ziemniaków

Pizza z ziemniaków to niesamowicie sycące danie, z podanych proporcji wychodzi tortownica o średnicy 23 cm, ale już jeden kawałek może nas bardzo nasycić. Oczywiście to co damy na wierzch pizzy jest tylko zależne od tego co nam się zamarzy. Ja swoją zrobiłam z tradycyjnym farszem pieczarkowym.




Składniki:
ciasto
60 dag ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
2 jajka
pół szklanki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
sól

farsz
pieczarki
cebula
łyżka masła
sól
pieprz
zioła prowansalskie
ser żółty
koncentrat pomidorowy

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie wyłożyć nim równo dno tortownicy. Ciasto podpiec około 30 minut w piekarniku w  180 stopniach.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i razem ze sobą udusić na maśle dodając na koniec zioła, sól i pieprz.
Na podpieczone ciasto rozsmarować cienką warstwę przecieru pomidorowego, wyłożyć odsączone pieczarki z cebulą. Całość posypać startym na tarce żółtym serem i zapiec tak aby wszystko było gorące

Zapraszam do oglądania gazetek promocyjnych Lidl i Biedronka:


Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥