Dziś przepis na taki mój słodki wynalazek czyli pierogi migdałowe z serem, wiśniami i smażoną śmietaną która jest przepyszna i idealnie pasuje do słodkich pierożków. Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów.
Składniki:
ciasto
0,5 kg mąki
1 jajko
50g masła
1 szklanka gorącej wody
sól
ser
200g białego sera
2 łyżki cukru
1 łyżka budyniu
1 łyżka kaszy manny
śmietana
pół szklanki śmietany 30%
łyżeczka płaska cukru
łyżka płaska bułki tartej
dodatkowo wydrylowane wiśnie
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto które następnie trzeba cienko rozwałkować. Wszystkie składniki na ser wymieszać dokładnie ze sobą. Jeżeli nie masz specjalnej maszynki do pierogów to najprościej jest wyciąć szklanką kółka z ciasta nałożyć małą łyżeczką na środek kółka ser, jedną wiśnie a na końcu skleić pieroga za pomocą widelca. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Śmietanę wylać na patelnię, najlepiej teflonową i podgrzewać do czasu aż odzieli się tłuszcz, przyprawić cukrem a na końcu dać małą ilość bułki tartej. Taka śmietaną polać pierogi.
Pycha !!!! Jak ktoś mi zrobi to ja chętnie zjem 😊😊😊😍
OdpowiedzUsuńsorry ale te pierogi wyglądają mega żle :( grube ciasto a do tego robione praską do pierogów... feeee
OdpowiedzUsuńok może i jest grube, a co złego jest w prasce?
Usuń