Przecier ogórkowy na zupę

Wstyd się przyznać ale to dopiero pierwsza rzecz jaką zrobiłam w tym roku do słoików. Z pierwszej porcji swoich ogórków zrobiłam właśnie ten wynalazek którym jest przecier na zupę ogórkową, wystarczy dodać go do mięsnego wywaru i mamy zupę. Z 1 kg ogórków wyszły mi 3 słoiki 0,5l.


Składniki:
1 kg ogórków
2 łyżki soli
6 ząbków czosnku
3 gałązki kopru






Wykonanie:
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja zrobiłam to bardzo szybko w malakserze. Następnie zasolić ogórki i odstawić na 20 minut. Do każdego słoika na dno wrzucić koper i 2 ząbki czosnku. Słoiki napełniać ogórkami, zostawiając od góry wolny 1 cm, docisnąć je łyżką aby nigdzie nie została wolna przestrzeń z powietrzem. Słoiki dokładnie zakręcić, nie pasteryzować.
Przetrzymywać przez tydzień na tacy ponieważ może wydostawać się woda, nie jest to oznaka psucia.

Komentarze

  1. Brzmi to bardzo praktycznie. Jak długo wytrzymuje w słoikach? Chętnie bym zrobiła, ale nie zepsuje się w zimie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zepsuje, to po prostu nic innego jak kiszone ogórki.

      Usuń
    2. Nie zepsuje, to po prostu nic innego jak kiszone ogórki.

      Usuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥