Sernik z wiśniami

Ot tak zachciało mi się sernika ale z czymś nowym. Nigdy wcześniej nie jadłam sernika wiśniowego ale cały czas wyobrażałam sobie jaki musi być dobry, połączenie sera i kwaśno-słodkiej wiśni to jest coś! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm 65 minut w 80 stopniach.


Składniki:
na ciasto
200g herbatników
100g masła

na ser
1 kg sera na sernik
szklanka cukru
1 budyń waniliowy
7 jajek
20 dag margaryny
wiśnie (mogą być świeże lub z kompotu)






Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć na pył, dodać do nich roztopione gorące masło, wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy, ubić łyżką i schować do lodówki na czas robienia sera.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku następnie ser, budyń i jeszcze raz wszystko zmiksować. Ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wmieszać w ser na końcu dodać w miarę suche wiśnie. Sernik wylać na ciasteczkowy spód. Upiec.


Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥