Pyszna zapiekanka z pierożkami tortellini, papryką i fasolką szparagową oprószona serem żółtym i mozzarellą w sosie beszamelowym po prostu niebo w gębie! Piekłam 30 minut w 180 stopniach.
Składniki:
250 g makaronu tortellini
fasola szparagowa
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
1 kulka sera mozzarella
250 ml śmietany 18% lub 30%
2/3 kostki sera żółtego
sól
pieprz
na sos beszamelowy
250 ml mleka
gałka muszkatułowa
sól
pieprz
1,5 łyżki mąki
1 łyżka masła
Wykonanie:
Fasolkę szparagową poprzecinać na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Makaron tortellini ugotować w osolonej wodzie. Paprykę i cebulę pokroić, mozzarellę zetrzeć na tarce i wymieszać z śmietaną. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawiają do smaku.
Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę, gdy się zarumieni dolać mleko i przyprawy, gotować do czasu aż zgęstnieje cały czas mieszając. Wyłożyć na wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. upiec.
Sałatka z tortelini i kabanosem |
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)