3 bit na biszkopcie

Popularny 3 bit zazwyczaj robiony jest na krakersach, dziś przedstawię nieco inną bogatszą wersję na biszkopcie która prezentuje się całkiem pokaźnie. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm.


Składniki:
na biszkopt
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę budyniową
1 l mleka
1 cukier waniliowy
250 g masła
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu smietankowego
3 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru




na bitą smietanę 
0,5 l śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku


Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt, gdy będzie ostudzony skropić go przegotowaną wodą.
Jajko, mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń, cukier wymieszać w połowie mleka, drugą połowę podgrzać razem z masłem, gdy mleko zacznie się gotować, wlać mleko z mąkami i budyniem, ugotować masę następnie przełożyć ją na biszkopt, przykryć warstwą krakersów, na krakersach rozsmarować kajmak następne przykryć go następną warstwą krakersów. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać do ubitej śmietany z cukrem, śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.



Zobacz też:
Ciasta bez pieczenia

Komentarze