Kluski śląskie

Przepis na tradycyjne kluski śląskie, właściwie zawsze robię je na oko, tak jak moja mama teraz postanowiłam ogarnąć właściwe proporcje i spisać je tu. Po co kupować mrożonki skoro domowe robi się bardzo łatwo i też można je zamrozić?  Na pewno jest to tańsza alternatywa dla mrożonek ze sklepu :)


Składniki:
1 kg ziemniaków
3 jajka
sól
mąka ziemniaczana

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę i ostudzić. Gdy ziemniaki będą zimne dodać mąkę i jajka. Wyrobić na gładką, elastyczną masę. Z masy formować małe, płaskie kuleczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie około 2 minuty.

Komentarze

  1. Do klusek śląskich nie używa się jajek, jedyna opcja kiedy jest potrzebne jajko i to max 1, to wtedy gdy trafimy na suche ziemniaki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o proporcje to ziemniaki dzielimy na 4, wyciągamy i wsypujemy tam mąkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze coś, klusek nie gotujemy, czekamy aż wypłyną i zmniejszamy gaz, pływają sobie od 10 - 15 minut

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥