Przepis na pyszny i pięknie prezentujący się sernik z 1,5 kg sera. Połączenie sera, ciemnego kruchego ciasta i truskawkowej pianki jest miłe dla oka i podniebienia. Piekłam 70 minut w 180 stopniach w blaszce o wymiarach 25 cm x 40 cm.
Składniki:
na ciasto kruche
2 kopiaste szklanki mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
na ser
1,5 kg twarogu
3/4 szklanki cukru
6 zółtkek
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 budynie smietankowe
skórka pomarańczowa kandyzowana
na piankę
2 opakowania kisielu truskawkowego
6 białek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, wylepić nim dno blaszki, podpiec 10 minut w piekarniku.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, skórkę pomarańczową, olej mleko, budynie wszystko razem zmiksować. Ser wylać na podpieczony spód, piec 30 minut w 180 stopniach. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać kisiel. Po 30 minutach pieczenia na sernik wyłożyć pianę piec jeszcze 30 minut.
Zobacz też:
Przepis nie dla mnie, bo nie lubię serników.
OdpowiedzUsuń