Leśny mech

Barszo popularne ciasto w internecie zachwalane przez wiele osób, czy na pewno takie jest? Tak w końcu nadszedł ten czas, postanowiłam zrobić to ciacho sugerując się wieloma pozytywnymi opiniami na jego temat. Niestety jest jest to coś co chętnie bym powtórzyła ale jeżeli szukasz przepisu to oto i on. Robiłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

Składniki:

na ciasto
3 jajka
300g mrożonego szpinaku
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki maki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

350 ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru
owoce




Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, odsączyć zbędną wodę.  Wszystkie pozostałe składniki na ciasto wymieszać ze sobą, przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach około 45 minut do tzw suchego patyczka.
Z ostudzonego ciasta odkroić górę i zrobić zagłębienie na masę. Ciasto które zostało rozdrobnić na mniejsze okruszki.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać okruszkami i udekorować owocami.

Zobacz też:

Komentarze